Calcata

Calcata is een sfeervol middeleeuws kunstenaarsdorp, gelegen op een tufstenen plateau. Het ligt in de provincie Viterbo, halverwege tussen Viterbo en Rome.

In de jaren 30 van de vorige eeuw, vreesde de regering voor de ineenstorting van het burchtplaatsje. Daarop trok de bevolking weg naar het nabijgelegen Calcata Nuova. Het dorpje moest gesloopt worden, maar er kwam verzet. In de jaren 60 konden een aantal kunstenaars en hippies Calcata redden en bevolkten ze het dorpje opnieuw. Deze trend zette zich verder en er wonen nu vooral kunstenaars. Mensen uit Rome hebben er een tweede woning, maar ook Amerikanen, Nederlanders en zelfs enkele Belgen.

Het dorpje ademt een middeleeuwse sfeer uit. Er zijn geen belangrijke monumenten (buiten de kerk en de burcht), maar de vele kleine straatjes, mooie hoekjes en unieke uitzichtpunten op de vallei van de rivier de Treja, maken van Calcata een echt juweeltje. Je komt  het dorpje te voet binnen via de enige toegangspoort na een klim. Het dorpje is autovrij en er zijn allerlei leuke winkeltjes met kunstvoorwerpen en ook enkele goede restaurantjes, een bar en een theehuis (uitgebaat door een Belgische).

In de zomer zijn er, meestal in het weekend, allerlei activiteiten, zoals concerten, theatervoorstellingen, tentoonstellingen…

2 reviews over Calcata

  1. Miralda

    Vandaag in Calcata geweest. Wat is dit een bijzonder dorpje. Het blijft je nieuwsgierigheid opwekken wat je na elk steegje, hoekje weer te zien krijgt. Zeer de moeite waard.

  2. Marieka

    Super mooi. Thee gedronken bij een Belgische vrouw. De moeite waard om naar Calcata te gaan. Leuke gezellige straatjes en mooi uitzicht.

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart

Extra foto's