Bomarzo

Bomarzo is vooral gekend voor zijn beeldenpark, maar het historische centrum verdient ook een bezoek.

Het stadje ligt op een hooggelegen plateau en kijkt uit op de vallei van de Tiber. Je kan de wagen parkeren voor je het centrum binnenkomt aan de linkse kant. Van daaruit brengt een lift je omhoog naar het oude centrum van het dorpje. Het oude middeleeuwse centrum is een juweeltje, met als hoogtepunt het palazzo Orsini, gebouwd in de 15de eeuw in opdracht van Giovanni Corrado Orsini. Vriendelijke vrijwilligers leiden je gratis rond. Ze spreken helaas alleen Italiaans.

photobomarzozicht2

De werken aan het paleis werden voltooid door Pier Francesco Orsini (ook Vicino Orsini genoemd en zoon uit het tweede huwelijk van Giovanni Corrado), die ook het beeldenpark ‘Sacro Bosco’ liet ontwerpen. Het ‘parco dei mostri’ wordt apart besproken. Vanuit het paleis heb je een prachtig zicht op de omgeving.

 

 

 

 

phototrapphotobomarzoschouws

 

 

 

 

 

 

 

 

Via de mooie trap kom je boven in de feestzaal (uit de 17de eeuw gemaakt in opdracht van Ippolito Lante delle Rovere). Ippolito kocht het paleis in 1645 van de familie Orsini. Er is een grote schouw met het wapenschild van de familie Lante delle Rovere, met links een kapel met de relikwieën van een martelaar San Moderato.photobomarzomedaillon

 

Verder nog fresco’ s uit 1661 van Lorenzo Berrettine, die de triomf voorstellen van Ippoliti, gekleed als een Romeins keizer. photobomarzofresco

photobomarzomedail

Opvallend is ook de zaal met de 3 medaillons die de 3 eigendommen die de familie Borghese op het einde van de 19de eeuw in bezit had : Chia, Mugnano en Attigliano. De familie Borghese kocht het paleis in 1836. Als je de trap helemaal naar beneden neemt, kom je via een oude keuken in de kelder waar een oude put uitgegraven is en met een Etruskische opslagplaats voor graan, en nog iets dieper een wijnkelder.

 

 

 

photobomarzo kerkOrsini liet ook de kerk van Bomarzo renoveren met fresco’s en een elegante renaissancegevel. Je ziet buiten aan de kerk de beer, het symbool van de familie Orsini en het wapenschild met de lelies van de familie Farnese.

photobomarzobeer

In Bomarzo zijn er elk jaar op het einde van april (24 april is de feestdag van San Anselmo) feesten ter ere van San Anselmo, de patroonheilige van het photobomarzoanselmostadje. De feesten duren 3 dagen en er gaat een stoet uit met kostuums uit de renaissance, gevolgd door een palio met paarden. Tijdens die dagen is er ook een Sagra del Biscotto. Hierbij wordt een soort zoet gebak gemaakt met anijs, in de vorm van een ciambella (koek in ringvorm).  Deze feesten trekken ieder jaar meer toeristen aan.

 

 

 

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart