Bisenzio

Aan het meer van Bolsena ligt de archeologische site van Bisenzio. Deze oude stad gaf haar naam aan het dichtbij gelegen eiland op het meer: isola Bisentina. In vele musea wereldwijd zijn voorwerpen terug te vinden, afkomstig van deze stad (‘Visentum’), die ooit 60.000 inwoners telde.

De site is zeer moeilijk te vinden. Van Capodimonte neem je de weg naar Valentino. Ongeveer na 3 km sla je een baantje rechtsaf in naar het meer. Langs dit baantje ligt links een klein kerkje. Recht tegenover het kerkje ligt aan de rechterkant van de baan een wandelwegje met een bord dat verwijst naar Bisenzio. Als je het niet exact weet zijn, kan je het nauwelijks zien en rijd je er zo voorbij. Zelfs de inwoners in de buurt hebben blijkbaar nog nooit gehoord van een archeologische site Bisenzio. Je neemt het wandelwegje en beklimt de Monte Bisenzio. Je komt op een open vlakte met zicht op het meer. Er staat nergens een aanduiding en je ziet ook niets dat verwijst naar de oude stad. Het is niet te geloven dat deze stad ooit één van de belangrijkste Etruskische steden geweest is. De stad werd verwoest door de Saracenen en Longobarden, maar werd terug opgebouwd. In de 15de eeuw viel het onder de controle van de Farneses, maar door malaria werd het tenslotte in de 19de eeuw helemaal verlaten.

bisenzio1

Wanneer je de houten afsluiting volgt, kom je aan een columbarium met een prachtig zicht op het meer. Hierin werden duiven gekweekt. In die omgeving is er een ook een bak die gediend heeft om druiven te persen.

bisenzio2bisenzio3

bisenzio4

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart