Barbaranum Romanum

Dit stadje, gelegen op 30 km van Viterbo, is een verborgen juweeltje.

Barbarano Romano is Etruskisch van oorsprong, maar na de Romeinse overheersing en diverse plunderingen door barbaren, waren de inwoners verplicht om het stadje, toen nog gelegen op de rots van San Giuliano, te verlaten en te verhuizen naar het huidige Barbaranum Romanum.

Rond het stadje is er een versterkte muur met ronde en vierkante torens. De Porta Romana is de belangrijkste toegangspoort naar de hoofdstraat. Bij het binnenkomen voel je de middeleeuwse sfeer. Het stadje is zeker niet toeristisch en is een zeker een bezoekje waard.

barba1barba3

 

barba2barba6

 

Barbaranum Romanum is vooral gekend door zijn rijke archeologie. De Etruskische necropolissen van San Giuliano zijn één van de meest interessante archeologische zones van Tuscia. Het is bovendien gelegen in één van de meest betoverende natuurparken in Italië:  ‘Parco Naturale Regionale Marturanum’. Een ideale combinatie van natuur, archeologie en kunst!

barb2barb1

 

 

 

Rond Viterbo zijn er veel Etruskische necropolissen te vinden, maar in San Giuliano zijn bijna alle types van graftomben uit de tijd van de Etrusken te zien, en dat in een sprookjesachtige omgeving! De ’tombe a dado‘ zijn grote graftomben in blokken aan de 4 zijden uitgegraven uit tufsteen, terwijl de ’tombe a semidado’ aan 3 zijden uitgegraven zijn. Uniek zijn ook de ’tombe a portico‘:

barb5

 

Deze graftomben hebben aan de voorkant een open kamer met een een centrale zuil, uitgegraven in de rotsen. De kolommen zijn nu allemaal verdwenen, maar je kan nog de basis zijn waar de zuilen op stonden. Deze kamers werden gebruikt voor begrafenisrituelen en waren toegankelijk met trappen, uitgehouwen in de rotsen.

De belangrijkste graftomben zijn de Tomba Thansinas, de Tumolo del Caiolo, le Palazzine, de Tomba del Cervo en de Tumulo Cima. Het gebied is heel uitgestrekt, maar alles staat goed aangeduid.

De opgravingen begonnen in de jaren ’60 van vorige eeuw. Enkele belangrijke vondsten uit de necropolissen zijn te zien in het gemeentelijke museum, in de via Sant’ Angelo. De toegang is gratis.

barba10barba9

 

 

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart