Bagnaia

Bagnaia is vooral gekend door de renaissancetuin Villa Lante, één van de meest bezochte toeristische bezienswaardigheden in het noorden van Lazio. Het oude middeleeuwse dorpje, dat aan de overkant van de toegangsweg ligt, is minder bekend, maar heel zeker ook de moeite waard om te bezoeken.

Het charmante dorpje ligt aan de linkerkant van de weg als je van Viterbo komt. Links aan de brug staat er een achthoekige kapel, gebouwd door de kardinaal Gambara. De kapel is gewijd aan de heilige Rochus, de heilige die vereerd werd tegen de pest.

Bagnaia heeft zijn middeleeuws karakter behouden. Het is ommuurd en er zijn nauwe straatjes. Aan de buitenkant van de muur bij de ingangspoort is er een mooie renaissancefontein. Op de ingangspoort staat het wapen van de familie Lante Della Rovere. Als je door de poort loopt kom je uit op een marktpleintje met een ronde middeleeuwse fontein, gebouwd in opdracht van kardinaal Montalto.

Er zijn enkele interessante gebouwen te zien:

Palazzo delle Logge

Dit imposant gebouw kan je reeds zien voor je Bagnaia bereikt. Je ziet reeds van ver de loggia’ s aan de buitenkant, vandaar de naam van het palazzo. Het is het zomerverblijf van vele kardinalen geweest. De kardinaal Gambara verbleef er voordat hij begon aan de bouw van Villa Lante. Het palazzo heeft veel fresco’ s, met als thema: allegorieën van de seizoenen, bijbelse verhalen, geografische kaarten… De grote meesters van het maniërisme zijn er aan het werk geweest o.a. Antonio Tempesta en Rafaellino da Reggio.

 

 

Santa Maria del Rosario

Dit kerkje bevindt zich links van het marktpleintje en dateert uit de 13e eeuw. Kardinaal Lante della Rovere liet het kerkje in de 18e eeuw restaureren. Dit kerkje is meestal niet open.

Palazzo Galla

Dit gebouw ligt verder in het dorpje en werd onlangs gerestaureerd. Het gebouw was gedurende een periode het stadhuis van Bagnaia. Er is een mooie loggia met fresco’ s.

 

 

De toeristische dienst van Viterbo organiseert regelmatig een rondleiding aan het stadje.

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart