De abdij van Badia a Passignano (Toscane)

Te midden van de wijngaarden van Antinori in de Chianti ligt de mooie en imposante abdij van Badia a Passignano. Deze abdij heeft een prachtige fresco van het laatste avondmaal van Ghirlandaio en het complex is zeker een bezoek waard.

Een woelige geschiedenis

De eerste notities van de abdij gaan terug tot de 9e eeuw op de plaats waar er een vesting van de Longobarden was. De abdij maakte in 1049 deel uit van de monnikenorde van Vallombrosa, die de leefregels van de Benedictijnen volgden. In 1255 werd de abdij verwoest en in 1472 werd de abdij terug opgebouwd tot de huidige structuur met de versterkte muren. Er werd een klooster, refter en keuken gebouwd. In 1866 kwam de abdij in handen van de Italiaanse staat die het verbouwde tot kasteel met 3 torens, maar in 1870 werd het alweer verkocht aan graaf Dzieduszucki die er werken in neogotische stijl liet uitvoeren. Pas in 1986 kwam het complex terug in handen van de Benedictijnen van Vallombrosa. Momenteel zijn er maar enkele monniken meer, waaronder een Indische monnik, die ons rondleidde.

De kerk San Michele Arcangelo

De kerk, gebouwd volgens een romaans grondplan uit de 12e en 13e eeuw, heeft nog steeds zijn originele functie van abdijkerk behouden. Ook de gevel stamt uit die tijd. Het kerkje werd in de volgende eeuwen verschillende keren verbouwd en het werd rijkelijk versierd in barokstijl.

Het laatste avondmaal van Ghirlandaio

Het hoogtepunt van het bezoek is de prachtige fresco in de refter van Domenico Ghirlandaio, leermeester van Michelangelo. Na vele jaren van restauratie, is dit meesterwerk eindelijk terug te bewonderen. In de refter is er ook een ingewerkt deurtje in de muur, waar je via de trap een kansel kan bereiken. Vanop de kansel werden teksten uit de bijbel voorgelezen, de monniken mochten niet praten tijdens de maaltijd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek

Een bezoek is enkel mogelijk tijdens de openingsuren en als er minimum 6 personen zijn. Het is niet altijd gemakkelijk om er binnen te geraken en het duurt even voor er iemand de deur openmaakt. Een beetje aandringen en geduld kunnen helpen. Je komt er in de tuin, de refter, de kerk, de indrukwekkende keuken en de mooie kloosteromgang. Spijtig genoeg zijn heel wat originele schilderingen en elementen verdwenen door wijzigingen die aangebracht werden toen het klooster in privébezit was. Er wordt geen toegangsprijs gevraagd, maar je mag een vrije bijdrage geven.

Buiten de versterkte muren van het complex is er het kerkje van San Biagio met fresco’ s uit de 15e eeuw. Dit kerkje is echter bijna altijd gesloten. Er zijn ook enkele horecazaken, waaronder de bekende Osteria di Passignano. De osteria is eigendom van de gekende familie Antinori. Je kan er iets eten, maar je kan ook terecht in de enoteca voor een uitgebreide selectie van wijnen.

 

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart

Vakantiehuizen in de buurt