Villa Lante in Bagnaia

Het kleine dorpje Bagnaia heeft een grote toeristische trekpleister : een 16de eeuwse villa, gebouwd naar een ontwerp van Vignola. Deze villa met zijn schitterende ’tuin all’italiana’ werd in 2013 uitgeroepen tot mooiste tuin van Italië en wereldwijd maakt deze tuin zelfs deel uit van de 10 mooiste tuinen ter wereld. Een niet te missen bezienswaardigheid dus!

Kardinaal Gambara verbleef in een groot palazzo in het mooie dorpje Bagnaia. Je kan nu nog dit paleis zien aan de linkerkant als je vanuit de richting Viterbo komt. Het gebouw heeft een grote loggia met muurschilderingen.

 

De kardinaal was echter niet meer tevreden met zijn paleis en vatte het plan op om een nieuwe villa te bouwen op een domein aan de rechterkant, buiten het dorpje. Het domein bestaat uit een ‘barco’, een groot terrein dat diende voor de jacht. Hij gaf in 1569 opdracht aan Vignola om een nieuwe villa te bouwen met een tuin met fonteinen.

Op deze villa staan bovenaan de symbolen van de kardinaal: de kreeft of gamba (of schorpioen), een toorts en een komeet (de komeet Haley verscheen in het jaar waarin het gebouw klaar was en de kardinaal zal dit als een gunstig voorteken). Dertig jaar later liet kardinaal Montalto, de opvolger van Gambara, een gelijkaardige villa bouwen aan de linkerkant. Zijn symbolen staan eveneens bovenaan afgebeeld: de berg, peren en de mathematische ster.

 

lante porta gambaralante porta montalto

 

De tuin ligt tegen de helling van de Monte Cimini, wat handig was om de vele fonteinen van water te voorzien. Vanaf de bovenste fontein heb je een schitterend zicht op de tuin. Je ziet ook waar de vroegere toegang van de villa was: recht tegenover de fonteinen.

In het hoogste deel van het park stroomt het water op een natuurlijke manier uit de ‘Fontana del Diluvio’ (fontein van de stortvloed), met aan weerszijden 2 palazzi met fresco’s van muzen.

lante diluviolante muzen

 

 

 

lante waterkettingDaaronder is er de ‘Fontana dei Delfini’ (fontein van de dolfijnen). Daarna stroomt het water via een ‘waterketting’ naar beneden. Dit waterspel doet denken aan de waterpartijen in Villa d’Este in Tivoli. Ook in Villa Farnese in Caprarola is er een waterketting, maar hier zijn er schelpen in de ketting ingebracht, waardoor het water een extra geluid maakt.

 

 

 

 

 

 

 

De fontein eronder is heel bekend: de ‘Fontana dei Giganti’ (de fontein van de reuzen). Aan weerszijden staan er 2 reusachtige figuren afgebeeld die de Arno en de Tiber voorstellen. De Arno verwijst naar Firenze als eerbetoon aan de familie de Medici die duizenden planten leverden voor het jachtterrein. De Tiber is een verwijzing naar Rome. Daaronder bevoorraadt het water een grote tafel waar banketten werden gehouden. In het midden van de tafel diende het water om het voedsel koel te houden, onderaan de tafel is er aan weerszijden een gootje met water voor de afvalresten van de maaltijd.

lante gigantelante tafel

 

Vervolgens bevoorraadt het water de ‘Fontana dei Lumini’ (fontein van de lichtjes). Deze fontein heeft een ronde vorm en wordt gezien als een allegorie op het element vuur. Er zijn 70 lichtjes waaruit een straaltje water uitkomt in een centrale straal.

De grote ‘Fontana del Quadrato’ (vierkante fontein) ligt helemaal beneden in de tuin, te midden van de haagjes buxus. Er is een groep van 4 moren die die het symbool van kardinaal Montalto omhoog houden. Voordien stond hier en piramide in de fontein, oorspronkelijk ontworpen door Gambara, maar Montalto verving deze fontein.

lante quadratalante hoofdpagina

 

lante pegaso

Als je Villa Lante bezoekt, kom je binnen in de ‘barco’, het vroegere jachtterein. Deze tuin is gratis. Ook hier staat vooraan een fontein: de ‘Fontana del Pegaso’ (fontein van Pegasus). Deze fontein met paard wordt omringd door vrouwenbeelden (muzen) en aan de uiteinden staan 2 mannelijke figuren : Apollo en Homerus. Rond het paard zijn er 4 putti die oorspronkelijk monsterfiguren waren.

 

 

 

 

Je betaalt een toegangsticket voor de andere tuinen. De 2 villa’s van de kardinalen met hun schitterende plafondschilderingen zijn nu vanaf 2023 ook te bezoeken van dinsdag tot zaterdag op volgende uren: 11u, 12u, 15u en 16u. Hiervoor moet je vooraf reserveren op nummer +39 0761288008.

In de loggia van de villa’s kardinaal Gambara zijn er fresco’ s van tuinen en villa’ s uit die tijd, zoals Villa Farnese en Villa d’ Este (beschadigd). Op het plafond zijn er mythologische scènes afgebeeld.

lante farneselante fresco gambara

 

Het paleis van Montalto heeft een andere stijl. Bij de muurschilderijen van de loggia is de techniek van trompe-l’oeil gebruikt, zodat de ruimte groter lijkt. Op het plafond worden 4 deugden voorgesteld en ook een kooi met exotische vogels.

lante montaltolante vogels

 

In 1656 werd de villa overgedragen aan de hertog Lante della Rovere. Vandaag is de tuin nog altijd bekend onder deze naam. Het domein was tot de jaren ’60 van vorige eeuw in het bezit van de familie Lante. Ze gebruikten de loggia’s als garage. Daarna werd het  domein definitief overgedragen aan de staat.

Villa Lante is in de zomermaanden elke dag open van 8u30 tot 18u30. Gratis toegang elke eerste zondag van de maand. Gesloten op feestdagen

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart