Centro Botanico Moutan (Vitorchiano)

In Vitorchiano (dicht bij Viterbo) is er sinds 1993 een heel uitzonderlijk mooie tuin: Centro Botanico Moutan. Er staan meer dan 200.000 pioenrozen, verspreid op een oppervlakte van 15 ha. Met meer dan 600 variëteiten heeft de tuin de grootste collectie pioenrozen ter wereld.

moutan1

De tuin is ontstaan als studiecentrum van pioenrozen, met de bedoeling om alle soorten pioenrozen uit China en andere Aziatische landen naar Europa te brengen en ze hier te promoten.

De pioenrozen bloeien in april en mei en de tuin is enkel in die periode toegankelijk. Een bezoek is een echte ontdekking. Het is er heerlijk wandelen tussen de prachtige en welriekende bloemen. Een echt spektakel! Je kan er ook rozen kopen en er is een restaurant (met een goede keuken), cafetaria en winkeltje (met o.a. cosmeticaproducten gemaakt van pioenrozen).

botanico3

Er zijn 2 soorten pioenrozen: de struiken en de bomen. De pioenrozen in de vorm van kleine boompjes hebben houtachtige takken en verliezen in de winter hun bladeren. Ze maken het grootste deel uit van het domein (ongeveer 14 ha) en bloeien eerder dan de struikpioenrozen. Het is dan ook het meest interessant om voor half april de tuinen te bezoeken. De struikpioenrozen verliezen hun loof in de winter, hebben knollen en liggen op 1 ha oppervlakte. Deze bloeien in mei. De kleine gele pioenrozen zijn afkomstig van de Himalaya. Ze zijn zodanig fel geel van kleur, zodat men vroeger in de Himalaya de bloemen met zijde bedekte in de hoop dat de zijde geel zou kleuren.

moutan2

Centro Botanico Moutan, SS. Ortana 46, Vitorchiano. Open elke dag in april en mei van 9u30-13u en 14u30-18u (zaterdag en zondag doorlopend open van 9u30 tot 18u)

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart