Opnieuw aardbeving in Italië

Deze morgen om 7u41 is er opnieuw een zware aardbeving geweest in midden Italië. Het epicentrum lag in Norcia. De mooie kathedraal van Benedictus is volledig verwoest, enkel de gevel staat nog overeind. Ook het magische dorp Castelluccio heeft zware schade geleden.

Maar de hevige schokken hebben deze morgen ook veel inwoners in Lazio gewekt. Onze vrienden zijn onmiddellijk uit hun huis gevlucht. De angst zit er diep in. Hun schoonbroer is brandweerman en werd opgeroepen om te gaan helpen in Umbrië. Ze hoorden van hem dat dorpen als Preci en Visso van de kaart geveegd zijn, de Monte Vettore is gewoon gebarsten…

campanile-civita

Ook in la Tuscia is er schade, maar beperkt. De kerk van San Donato in de Cività is beschadigd. Er is een grote barst in de campanile en in de gevel. Men vreesde het ergste en de toegangsbrug werd afgesloten. Morgen zijn de scholen in Bagnoregio gesloten. De burgemeester heeft echter al laten weten dat alles onder controle is. Elders in de streek is er ook wel schade, maar beperkt.

Ook Lazio heeft in het verleden te kampen gehad met aardbevingen. De belangrijkste aardbeving was in 1695. Het epicentrum lag in de vallei van de Calanchen. Hierdoor werd de Cività volledig afgescheiden van het huidige Bagnoregio. De aardbeving zorgde voor een massale ontvolking uit de Cività. De aardbeving van 1695 veroorzaakte ook een tsunami in het meer van Bolsena. Enkele dorpen werden overspoeld. Toen het water zich terugtrok, was de aarde bedekt met vissen…

 

 

Veel mensen zullen zich echter nog de aardbeving van 6 februari 1971 herinneren. Toen werd in de avond het historische centrum van Tuscania verwoest. Balans: 31 doden, een honderdtal gewonden en 5000 daklozen. Zelfs nu nog is de kerk van het oud Franciscanerklooster nog steeds niet heropgebouwd.

Onze gedachten gaan naar onze vrienden in Italië. Laat ons hopen dat de aarde eindelijk stopt met beven. We hopen dat de verantwoordelijke leiders alle daklozen kunnen helpen en dat de mooie monumenten heropgebouwd worden. Het voorbeeld van L’ Aquila is echter niet erg hoopgevend….

 

Extra foto's

Plaats een reactie