La Befana in la Tuscia

Op 6 januari viert men in Italië het feest van la Befana. La Befana is een arm oud vrouwtje die in de nacht van 5 op 6 januari op haar bezemsteel komt aangevlogen om de kinderen te verrassen met cadeautjes en snoep. Stoute kinderen krijgen kolen…
Het feest gelijkt wat op ons Sinterklaasfeest van 6 december, zoals het sinterklaasliedje aangeeft: wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe…

Ook in het noorden van Lazio (la Tuscia) zijn er diverse festiviteiten rond la Befana. Op zondag 5 januari komt in Civitella d’ Agliano la Befana van de Torre Monaldeschi gevlogen. Terwijl ze neerdaalt op de piazza van het historisch centrum van het dorpje, wordt er gretig met confetti en glinsters gegooid. Voordien krijgen alle kinderen een klein geschenkje en snoepjes.

Het grootste evenement rond la Befana is echter op zondag 5 januari in Viterbo. Daar trekt er voor de 20e keer een stoet door de stad met de kous van la Befana van 52 meter lang, de langste kous van la Befana ter wereld!
De kous weegt 400 kg en wordt gedragen door 15 oude Fiats 500. In de stoet lopen 110 heksen (befane) mee. Er is zelfs een vrouwtje van 104 jaar die dit jaar deelneemt! Ze leggen een traject af van 3 km door de stad, vergezeld van een muziekband met majoretten.

Extra foto's

Plaats een reactie