Het kasteel van Torre Alfina

Op de grens van Lazio, Toscane en Umbrië, ligt het prachtige dorpje Torre Alfina, dat tot de mooiste dorpjes van Italië behoort. Het strategisch gelegen kasteel domineert het dorpje en heeft een hele geschiedenis achter de rug.

De eerste bronnen van het kasteel gaan terug tot 1200. Vanaf dan behoorde het kasteel tot de familie Monaldeschi. Sforza Monaldeschi, die in 1584 stierf, nam het initiatief om het oude kasteel om te bouwen tot een renaissancekasteel. Dezelfde kunstenaars die ook aan de kathedraal van Orvieto werkten, werden ingeschakeld. Ippoliti Scalza zorgde voor de architectuur en de beeldsculpturen en Cesare Nebbia bracht de schilderdecoraties aan.
De Monaldeschi behielden het kasteel tot het midden van de 17e eeuw, toen het in bezit kwam van de familie Bourbon del Monte (door een huwelijk met Anna Maria Monaldeschi). Guido Bourbon del Monte verkocht het kasteel in 1880 aan de bankier Edoardo Cahen d’ Anversa, die in 1805 van Umberto I de titel van Marchese di Torre Alfina kreeg. Hij bouwde ook het bekende gotische Cahen mausoleum in het nabijgelegen bos van Sasseto en ook in Orvieto is een bekend plein naar hem vernoemd. Hij verbouwde het kasteel onder leiding van de architect Giuseppe Partini in de neogotische stijl van die tijd en dat is de stijl van het kasteel zoals het er nu nog uitziet. Van het 16e eeuwse kasteel van de Monaldeschi blijft enkel de binnentuin over en een vleugel op de eerste verdieping met een monumentale stenen schoorsteen en een decoratie die de familie verheerlijkt.
De zoon Teofilo Rodolfo vervolledigde de werken met decoraties van de schilder Pietro Ridolfi (1905) en met deuren van een kunstenaar uit Siena.
In 1959 kwam het kasteel door erfenis in handen van Alfredo Baroli en daarna kocht Luciano Gaucci het. Gaucci was sportief directeur en voorzitter van de voetbalploeg van Perugia. Door een frauduleus faillissement van deze voetbalclub in 2005 werd het kasteel openbaar te koop gesteld door de banken. In afwachting van een nieuwe eigenaar wordt het kasteel nu nog steeds verhuurd aan een familie van Rome.

Je kan het kasteel afhuren voor feesten. Gelukkig is het kasteel nu ook opengesteld voor het publiek. Voor een toegangsprijs van 5 euro krijg je een rondleiding met een gids.

Ook het mooie dorpje Torre Alfina en het betoverende bos il Bosco del Sasseto zijn een bezoek waard. Dit laatste is enkel te bezoeken met een gids.

Extra foto's

Plaats een reactie