La bella Galiana (Viterbo)

Viterbo wordt de stad van de Pausen en de fonteinen genoemd, maar ook van de mooie vrouwen. De Pausen kwamen niet enkel naar Viterbo voor de gezonde omgeving, maar ook voor de mooie vrouwen…

Er was in de geschiedenis van Viterbo een vrouw gekend van een uitzonderlijke schoonheid, Galiana genoemd. Aan de gevel van de kerk Sant’ Angelo con la Spada, bevindt zich een mooie marmeren sarcofaag. Je ziet de sarcofaag al vanaf de Piazza del Plebiscito. Volgens de legende werd de mooie Galiana er in 1138 begraven. Er zijn verschillende legendes eraan verbonden.

galiana 1

 

De legende gaat terug naar de oorsprong van de stad Viterbo, die zou gesticht zijn door vluchtelingen uit het verwoeste Troje. Ter ere van Helena van Troje werd een witte berin vereerd. Om de stichting te herdenken werd er ieder jaar in de periode rond Pasen een maagd uit Viterbo uitgeloot om aan de berin te offeren. In een bepaald jaar werd de mooie Galiana door het lot uitgekozen. Ze werd naar de offerplaats gebracht, maar plots kwam uit het aanpalend bos een leeuw, die de berin aanviel en doodde. Zo werd Galiana gered en kwam er ook een einde aan aan het bloedig ritueel in Viterbo. Op de plaats van het offer werd er een kerk gebouwd, ter ere van de Madonna della Scrofa (nu de Madonna del Soccorsa). Ook daarom is de leeuw nog steeds het symbool van de stad Viterbo.

Er wordt verteld dat Galiana zo mooi was dat ze wit en transparant leek. Als ze wijn dronk, kleurde haar keel rood en kon je de wijn zien vloeien. Jongeren van ver buiten Viterbo kwamen om ze te zien en ten huwelijk te vragen. Maar Galiana had haar hart toevertrouwd aan een eenvoudige jongen en ze weigerde elk huwelijksvoorstel. Ook Giovanni di Vico, die behoorde tot een machtige familie, werd afgewezen. Giovanni kon de afwijzing niet verkroppen en hij besloot haar te ontvoeren. Tijdens een donkere nacht probeerde hij de slaapkamer van Galiana te bereiken, maar toen begon de klok van de Monaldeschi toren, na een blikseminslag, te luiden. De inwoners van Viterbo konden zo hun geliefde Galiana ter hulp komen, en Giovanni werd uit de stad verbannen. Maar Giovanni was vastberaden en hij dreigde om Viterbo aan te vallen, als Galiana niet met hem zou trouwen. Giovanni kwam met zijn leger via de valle Faul de stad binnen, maar de bevolking bood weerstand. In de gevechten werd Giovanni zwaar gewond. Giovanni veinsde dat hij zou vertrekken, als hij de mooie Galiana nog één keer kon aanschouwen. Galiana stemde hiermee in om de stad te redden. De dag erop verscheen ze in een raampje van de toren in de Porta di Valle. Ze werd echter geraakt in de keel door een pijl, waarop ze dood neerviel. Er zou bloed en wijn uit haar keel gekomen zijn. De wraak van de Viterbezen bleef niet uit. De soldaten werden met veel geweld verdreven en Giovanni zou ook aan zijn verwondingen overleden zijn.

Volgens een andere legende zou Giovanni met zijn leger de woning van Galiana bezet hebben en zag haar vader geen andere uitweg meer dan zijn dochter te vermoorden, liever dan haar te moeten uitleveren.

Het lichaam van de mooie Galiana werd begraven in een marmeren sarcofaag. De sarcofaag werd geplaatst dicht tegen het marktplein, zodat de inwoners van Viterbo voor eeuwig hun mooie Galiana zouden kunnen herdenken. Deze etruskisch-romeinse sarcofaag is van wit marmer van Carrara en de basreliëfs beelden een jachtscène uit.

In 1549 stortte de toren van de kerk in en werd de sarcofaag beschadigd. De sarcofaag werd echter hersteld en er werden 2 opschriften geplaatst.

In 1988 werd de sarcofaag ondergebracht in het Museo Civico. Er staat nu een copie op de markt.

De sarcofaag werd gerestaureerd en in 1991 geopend, maar tot grote ontgoocheling van de Viterbezen, was het graf leeg…

 

 

 

Extra foto's

Plaats een reactie